Dat meldt Gizmodo, dat enkele ontevreden medewerkers heeft gesproken. De medewerkers stappen op, omdat een eerdere petitie aan de CEO van Google vooralsnog geen effect heeft gehad.

De medewerkers waren

eerder dit jaar al boos, toen zij erachter kwamen dat Google een samenwerking aan was gegaan met het Pentagon. Google levert bij die samenwerking de diensten voor 'Project Maven', waarbij grote hoeveelheden beeldmateriaal worden geanalyseerd met behulp van kunstmatige intelligentie.

De medewerkers hekelen het gebrek aan transparantie van de bedrijfstop. Ook twijfelen de medewerkers aan de ethische juistheid van de militaire toepassing van kunstmatige intelligentie. Daarnaast vreest het personeel pr-schade.

Open software

Een woordvoerder van Google zei destijds dat de samenwerking een proef is. "Voor dit specifieke project werken we samen met het ministerie van Defensie om openbare zelflerende software in te zetten voor beeldherkenning. De software markeert beelden zodat mensen deze vervolgens kunnen beoordelen. De software wordt enkel defensief ingezet."

De medewerkers begonnen in maart een petitie voor Sundar Pichai, de CEO van Google. Inmiddels is die petitie door ruim 4.000 medewerkers getekend. Zij vragen hun baas om de medewerking stop te zetten en toekomstige militaire samenwerking af te zweren met een beleidswijziging.

De top van Google blijft zijn samenwerking met het Pentagon verdedigen. Daarom besluiten nu zeker twaalf medewerkers het bedrijf te verlaten. Het Pentagon kan de software van Google ook gebruiken zonder een samenwerking, aangezien het om open software gaat.

Dat is ook het argument dat de top van Google gebruikt om zijn samenwerking te verdedigen. Bovendien zullen de resultaten van de samenwerking volgens Google nooit gebruikt worden om slachtoffers te maken.

Door: NU.nl 8 reacties